Zeekadetkorps Gouda

Zeilen

Een belangrijke activiteit van Zeekadetkorps Gouda is zeilen. Naast ons korpsschip de ‘Freyr’ beschikken we over vier beenhakkervletten. Beenhakkervletten zijn stalen roei-, wrik- en zeilboten van ongeveer 5 meter lang.
Gedurende het zomerseizoen (half april tot half oktober) liggen een aantal van onze vletten in de Breevaart achter de voetbalvelden van Olympia. Vanaf deze locatie gaan we elke zaterdag met een groep

Pinksterkamp 2010-9.jpg

kadetten naar de Elfhoevenplas (Reeuwijkse Plassen) waar de kadetten zeilinstructie krijgen en vooral een gezellige middag op het water hebben. Om het geleerde in praktijk te brengen, doen we soms wedstrijdjes of zeilspellen op het water of maken we een ‘plassenrondje’ over de verschillende Reeuwijkse Plassen. Naast het zeilen op de Reeuwijkse Plassen zeilen we natuurlijk ook tijdens de kampen, een groot deel van deze dagen brengen we al zeilend door. Hiernaast doen we met enige regelmaat met een zeilteam mee met zeilwedstrijden van het Zeekadetkorps Nederland zoals de Biesboschcup en de Foppencup, maar ook aan zeilwedstrijden van de scouting nemen we zo nu en dan mee.

 

Ook hebben we tegenwoordig een RS Quest. Dit is een kunststof zwaardboot van 4,29 meter lang. Oorspronkelijk zijn ze voor de Britse Sea Cadets ontwikkeld, en van daaruit overgewaaid naar het Zeekadetkorps Nederland. De Quest weegt 190 kg, en heeft Dracon zeilen met een zeiloppervlak dat bijna even groot is als van een vlet. Daarnaast hebben we ook nog een gennaker erbij, die het zeiloppervlak nog eens verdubbeld. De Quest is geschikt voor instructiezeilen met drie personen, Solo voor de lol te zeilen, wedstrijdzeilen en alles daar tussenin. Tijdens Zomerkamp zijn er zeilwedstrijden voor de Quest, en daarnaast organiseren wij op de Elfhoeven ook zeilwedstrijden. Een leuke toevoeging aan onze vloot.

 

Zomerkamp_2009_01.jpg

Tijdens de landelijke zomerkampen zeilen we in WR1-sloepen van de Koninklijke Marine.

Tijdens de zomerkampen met het Zeekadetkorps Nederland zeilen we niet alleen in vletten, maar ook in WR1’s, zeilsloepen van de Koninklijke Marine. De WR1’s zijn een stukje groter dan de vletten en zijn ongeveer 9 meter lang en in plaats van één heeft een WR1 twee masten en dus naast een grootzeil ook een midzeil. In een WR1 zeilen we met meer mensen (ongeveer tien personen) en kunnen we ook op groter water zoals de Waddenzee zeilen.

Omdat een ongeluk in een klein hoekje zit en we willen voorkomen dat iemand gewond raakt zijn al onze kadetten verplicht een eigen reddingsvest aan te schaffen en mogen zie niet met open schoenen de boot in. Hiernaast is het handig om te zorgen dat je tijdens het zeilen een (waterdichte) afsluitbare tas bij je hebt met hierin een regenbroek- en jas, handdoek, extra warme kleren, zeilpet en als het mooi weer is je zwemkleding.

Lees meer over de zeildiploma’s volgens het CWO-systeem bij Zeekadetkorps Gouda.

2012-08-18 15.01.45

Het laatste nieuws

Activiteiten

Loading...

Zkk Gouda op Facebook

Volg de Freyr op MarineTraffic

marinetraffic Als het schip niet vaart of AIS uit staat, kun je alleen de laatst geregistreerde positie terugvinden.

Lid worden

Wil je een keer komen kijken? Hier vind je meer informatie.