Zeekadetkorps Gouda

CWO-zeilen

Bij het Zeekadetkorps Gouda leer je alle kneepjes van het zeilen in een kielboot; een kleine, stabiele en open zeilboot. Deze opleiding is opgesplitst in verschillende niveaus. De meesten beginnen als beginnende zeiler en eindigen als vergevorderde. Bij elk niveau hoort een brevet én een diploma. Zodra je lid wordt, wordt er gekeken naar welk niveau bij jou past. Zo weet je altijd zeker dat je op het juiste niveau wordt opgeleid.

Het diploma
Het Zeekadetkorps Gouda is, net als ongeveer 160 andere vaarverenigingen, aangesloten bij de Commissie Watersport Opleidingen (CWO). Deze instantie heeft een landelijk erkend diploma systeem voor vrijwillige vaaropleidingen ontwikkeld. Om de kwaliteit van het CWO-diploma te waarborgen, voert de CWO controles uit op de kwaliteit, veiligheid en onderhoud van het materiaal. Daarnaast controleert de CWO op de kwaliteit van de zeilles van de instructeurs.
De CWO schrijft zelf geen opleidingsproces voor; slechts de eisen van de diploma’s zijn vastgelegd. Dankzij deze methode kan het Zeekadetkorps Gouda haar eigen lijn uitzetten en zo is er een veilig, leuk en kwalitatief hoogstaand lesprogramma ontwikkeld.

Het diploma systeem van de CWO bestaat uit de volgende diploma’s;

CWO I
Bij aanvang heeft de cursist geen of nauwelijks zeilervaring. Tijdens deze opleiding worden alle basisvaardigheden en technieken bijgebracht, zoals het overstag gaan, het bedienen van de zeilen en het maken van een gijp. Daarnaast krijgt de cursist tijdens deze opleiding een theorieblok dat onder andere bestaat uit de basale knopen, veiligheid en vaarregels op het water. Bij het behalen van dit diploma wordt verwacht dat de cursist onder begeleiding van een ervaren zeiler van A naar B kan varen op rustig vaarwater met een maximale windkracht van 3 Beaufort.

CWO II
Bij aanvang van deze opleiding heeft de cursist al enige zeilervaring en dient daarmee de basistechnieken die het CWO I-diploma voorschrijft te beheersen. Gedurende deze opleiding leert de cursist de gevorderde vaardigheden en technieken, bijvoorbeeld het zelfstandig aanleggen aan hogerwal, zelfstandig hijsen/strijken van de zeilen en een man over boord manoeuvre. Na het behalen van dit diploma kan de cursist zelfstandig van A naar B varen op rustig vaarwater met een maximale windkracht van 4 Beaufort.

CWO III
Na het behalen van dit diploma kan de cursist zelf de verantwoordelijkheid dragen over het varen van een dagtocht met een windkracht tot en met 6 Beaufort. Tijdens de opleiding worden de vergevorderde technieken en vaardigheden aangeleerd zoals het aanleggen aan lagerwal, sturen met helling en de zeilen en ankeren. Daarnaast bevat deze opleiding een uitgebreid theorieblok waarin alle theoretische onderwerpen van het zeilen worden behandeld.

Brevetten
Het Zeekadetkorps heeft zelf ook een diploma systeem dat bestaat uit brevetten. Waar er bij de CWO de diploma’s I, I en III zijn, heeft het Zeekadetkorps de brevetten Sloepgast twee, één en Meestersloepgast. Het brevet is veelal een aanvulling op het CWO-diploma.

Sloepgast twee
Dit brevet staat zeilvaardig gezien gelijk aan het CWO I-diploma. Daarnaast worden er tijdens deze opleiding roeitechnieken en -vaardigheden aangeleerd. Wanneer de cursist deze opleiding succesvol heeft afgesloten, kan hij of zij goed functioneren als bemanningslid van een roei -en zeilboot.

Sloepgast één
Naast de vaardigheden en technieken die beschreven zijn bij het CWO II-diploma leert de cursist al enkele vaardigheden van het CWO III-diploma, zoals het aanleggen aan lagerwal. Na het behalen van dit brevet dient de cursist de volledige verantwoordelijkheid te kunnen dragen over de roei- en kielboot, mits de windkracht niet sterker is dan 5 Beaufort en er sprake is van rustig vaarwater. Daarnaast is het mogelijk om na het behalen van dit brevet te beginnen met de opleiding tot CWO-gecertificeerd zeilinstructeur.

Meestersloepgast
Het zelfstandig kunnen varen van een dagtocht in zowel een vlet1) als een WR-12) is het einddoel van deze opleiding. Bij aanvang van deze opleiding heeft de cursist een eigen vaardigheidsniveau van het CWO III-diploma.

1) Een vlet is een ijzeren kielboot die veelal wordt gebruikt door de Scouting en het Zeekadetkorps.
2) Een WR-1 is een zeilsloep van negen meter lang en bevat twee masten. Deze worden tijdens het zomerkamp beschikbaar gesteld door de Koninklijke Marine.

Het laatste nieuws

Activiteiten

Loading...

Volg de Freyr op MarineTraffic

marinetraffic Als het schip niet vaart of AIS uit staat, kun je alleen de laatst geregistreerde positie terugvinden.

Lid worden

Wil je een keer komen kijken? Hier vind je meer informatie.