De vloot

 

 

 

 

 

Dé allerleukste club van Gouda!

Freyr

Hr.Ms. Freyr (P804) werd in 1954 op Rijkswerf Willemsoord in Den Helder in een serie van vijf boten gebouwd. De schepen behoorden tot de Balderklasse en werden gebouwd in opdracht van de Amerikaanse Marine om geschonken te worden aan de Nederlandse Koninklijke Marine. Dit om het herstel van Defensie na de Tweede Wereldoorlog te bevorderen middels het Offshore Procurement Program.
De taak van de Balderklasse was oorspronkelijk het bestrijden van onderzeeboten,  maar in de praktijk werden de schepen vooral ingezet voor opleidingsdoeleinden en later voor visserij-inspectie. De schepen waren wel voorzien van sonar, dieptebomrekken en ‘mouse traps’ om raketten mee af te vuren.
Eén van de zusterschepen van de Freyr, de Bulgia, doet tegenwoordig dienst als korpsschip van Zeekadetkorps Alkmaar. De overige zusterschepen zijn in de loop van de tijd uit de vaart gehaald en verkocht of gesloopt.

RS Quest

Onze drie RS Questen gebruiken we om de zeekadetten te leren varen in een snelle, polyester, zeilboot. Het zeilen is totaal anders dan in een Beenhakker. Met de RS Quest worden regelmatig zeilwedstrijden gehouden met andere korpsen door heel Nederland.

Van Eijk

De stoere sleep/duw boot Van Eijk is al enige tijd in het bezit van de zeekadetten. Deze sterke sleep/duw boot wordt gebruikt om de beenhakkers mee te slepen, duwen (een record is 18 vletten!!) of instructie mee te varen.

Beenhakkers

De (vier) stalen vletten worden gebruikt om elke zeekadet te leren zeilen, roeien of wrikken. Deze 6 meter lange vlet kan tegen een stootje en je kunt hier gemakkelijk in leren zeilen. Het roeien en wrikken gaat wat zwaarder als je nog een jonge kadet bent, maar door genoeg te oefenen en de techniek te leren, kunnen ook de jongere zeekadetten met de vletten overweg.

Zeilen in WR-1 sloepen

Tijdens de zomerkampen wordt er vaak gezeild in de WR-1 sloepen. Deze WR-1’s zijn dan in bruikleen van de Koninklijke Marine.

Wil je zeekadet worden?

Natuurlijk wil je dat! Je kunt 3 zaterdagen gratis komen kijken voordat je een beslissing neemt. Klik op aanmelden en vul je gegevens in. Wij bellen je dan om een afspraak te maken. DOEN!!

Zeekadetkorps Nederland

Veel meer informatie over het Zeekadetkorps Nederland kan je vinden via de site. Klik op de vlag hieronder.