Zeekadet worden

Hier vind je alle informatie over hoe een zeekadet te worden bij het Zeekadetkorps Gouda

 

 

 

 

Dé allerleukste club van Gouda!

Zeekadet worden!

Jongens en meisjes in de leeftijd van 9 tot en met 15 jaar die in het bezit zijn van tenminste één zwemdiploma kunnen lid worden. Na een gratis proefperiode van drie weken moet er besloten worden om zeekadet te worden. Hij/zij ‘monstert aan’ als aspirant Zeekadet en krijgt een leuk welkoms geschenk!

Kennismaken

Je kan drie zaterdagen met de Zeekadetten (gratis) meedoen om te kijken of je het leuk vindt. Tijdens de zaterdagen maak je met alle onderdelen kennis om zo een goede indruk te krijgen wat het nu eigenlijk is om een zeekadet te zijn.

Ja, Ik word Zeekadet!

Op de derde zaterdag moet je een keus maken om Zeekadet te worden. Dit moet samen met je ouder(s) aan boord gebeuren. De Commandant of Eerste Officier schrijft je dan in.

Tijdens het intake gesprek worden er gegevens ingevuld en wordt de informatiemap aan de ouder(s) overhandigd.

Je kan niet wachten?

Je hoeft natuurlijk niet drie weken te wachten. Als je het zeker weet neem je een van je ouders mee om je in te schrijven. 

A t/m Z informatie

GEWELDIG! Je wordt Zeekadet! Een goede beslissing waar je absoluut geen spijt van krijgt. Samen met je ouder(s) schrijf je je in als zeekadet. Dit gebeurt door de Commandant of Eerste Officier. Er worden formulieren ingevuld en getekend.

En dan…
Je bent nu “Aspirant Zeekadet”. Je leert zo snel mogelijk de weg aan boord kennen (en ook in het donker). Nadat je alle lessen hebt gevolgd kom je in aanmerking voor de volgende rang: Zeekadet 3e Klasse.

Verplichte kosten

  1. Contributie – € 45,00 per kwartaal
  2. Aanmonsteringskosten – €55,- (kledingpakket en lesgeld)

Het kledingpakket bestaat uit: zeilpet, sportwitje en een jongerengroeptrui.

euro

Het werkpak, dat door alle zeekadetten wordt gedragen bij de meeste activiteiten, bestaat uit een blauwe broek, blauw hemd en riem. Optioneel zijn het petje en wollen trui. 

Het werkpak (+muts) moet zelf aangeschaft worden, het daagsblauw wordt in bruikleen , met een borgsom, verstrekt waarbij de zeekadet verantwoordelijk is voor het onderhoud ervan.

IMG_5420

Baksgewijs in werkpak

Het ‘daagsblauw’; het uniform dat wordt gedragen bij speciale gelegenheden. Dit wordt verstrekt vanaf zeekadet der derde klasse. Doel van het uniform is ongeacht sociale of culturele achtergronden de zeekadetten er het zelfde uit te laten zien en hun dit ook te laten beseffen. Binnen het korps geldt inzet en instelling als graadmeter en niet de afkomst!
Het uniform wordt pas verstrekt na ontvangst borg en aankoop van gladde lederen schoenen (bij voorkeur KM schoeisel).


Baksgewijs in Uniform

Voor kampen en excursies

Zeekadetkorps Gouda organiseert meerdere keren per jaar kampen en vaartochten. Tijdens de vaartochten en kampen kunnen we de geleerde kennis in praktijk brengen en zelf varen met de Freyr.

Elk jaar hebben we een kamp in het voorjaar, meestal is dit een Pinksterkamp, maar sinds 2013 hebben we een Hemelvaartskamp. Naast het kamp in het voorjaar gaan we ook nog op zomerkamp en hebben we in de herfstvakantie een herfstkamp. Het kamp in het voorjaar en het herfstkamp duren meestal maar een paar dagen, maar het zomerkamp duurt ruim een week!
Het herfstkamp en het Pinkster- of Hemelvaartskamp zijn meestal ‘eigen’ kampen, tijdens deze kampen gaan we met het eigen korps op kamp. We varen dan met de Freyr naar bijvoorbeeld de Westeinderplassen of de Kaag. Tijdens de kampen wonen we aan boord van de Freyr en zorgen we er met z’n allen voor dat het netjes en schoon blijft en dat we te eten hebben. Hier zijn we natuurlijk niet de hele dag mee bezig, het grootste van gedeelte van de dag doen we leukere dingen. Zo speelt een groot deel van het kamp op het water af, we doen zeilspellen en wedstrijden, soms gaan we nachtvaren, doen we een dropping of gaan we op trektocht. Hiernaast organiseert het kader allerlei leuke andere spellen en activiteiten.

Het zomerkamp heeft eenzelfde indeling, maar vaak gaan we op ‘nationaal zomerkamp’. Tijdens het nationale of landelijke zomerkamp gaan we vaak naar groter vaarwater zoals het IJsselmeer of het Haringvliet. Tijdens deze kampen zijn we niet alleen met ons eigen korps, maar vaak zijn er nog veel meer andere korpsen aanwezig. In plaats van dat we wedstrijden tegen andere leden van Zeekadetkorps Gouda doen, strijden we tijdens dit kamp om de zeiltrofee van Zeekadetkorps Nederland. Tijdens deze kampen doen we ook veel spellen met andere korpsen zodat je daar ook vrienden kunt maken. Vaak hebben we tijdens het landelijke zomerkamp ook de beschikking tot de WR1-sloepen van de Koninklijke Marine en zeilen we in deze tweemasters.

De prijzen voor kampen wisselen afhankelijk van de locatie en de lengte van het kamp. De prijzen voor kortere kampen zoals herfst- en Hemelvaartskamp liggen meestal rond de €65,- en voor een zomerkamp betaal je meestal rond de €275,-. In de prijzen voor de kampen zijn de meeste uitgaven al meegenomen, alleen tussendoortjes en drinken buiten het ontbijt, lunch en diner om moet je zelf nog betalen.

Download de standaard paklijst voor een kamp.

de Zeekadet

Inschrijven

Samen met de Commandant en je ouder(s) aan boord van de Freyr. Klik op de onderstaande link om het inschrijfformulier te downloaden. Vul dit alvast in en neem het mee naar de Freyr.

Kosten

Het lidmaatschap van Zeekadetkorps Gouda kost €45,00 per kwartaal. Ons Banknummer is: IBAN NL28 RABO 0366 8227 05 t.n.v.Stichting Zeekadetkorps Gouda.

Kleding

De zeekadet draagt een “werkpak” (met evt. een trui en pet) en bij officiële gebeurtenissen een uniform. Het werkpak is eigendom. Het uniform wordt in bruikleen verstrekt.

Het Zeekadetkorps Gouda

Vlak na de Tweede Wereldoorlog ontstond in Nederland het idee om net als in onder andere Groot-Brittannië een zeekadetkorps op te richten, met als doel de jeugd ‘de weg naar zee’ te wijzen. Op 18 februari 1949 werd in Gouda het eerste zeekadetkorps opgericht, ‘Zeekadetkorps Gouda’. In de jaren hierna volgden er op verschillende plaatsen in Nederland nieuwe zeekadetkorps en inmiddels zijn er in Nederland 18 zeekadetkorpsen. Al deze zeekadetkorpsen zijn aangesloten bij Zeekadetkorps Nederland. Klik hier om naar een overzicht te gaan van alle Zeekadetkorpsen in Nederland.

De dagelijkse leiding van het Zeekadetkorps Gouda bestaat uit de commandant, officieren en onderofficieren. Zij zorgen er tijdens de korpsdagen en kampen voor dat alle activiteiten volgens plan verlopen. Inclusief de dagelijkse leiding bestaat het Zeekadetkorps Gouda uit ongeveer 30 leden. De leden komen elke zaterdag samen. De dag duurt van 11:00 tot 17:00, waarbij we altijd beginnen en eindigen aan boord van ons korpsschip de Freyr. Op zo’n dag gaan we bijvoorbeeld zeilen op de Reeuwijkse Plassen, geven we instructie met onze kleine motorvaartuigen en doen we onderhoud aan onze vaartuigen. Naast deze zogenaamde ‘korpsdagen’ organiseert Zeekadetkorps Gouda elk jaar drie kampen, korte vaartochten en vaarweekenden naar bijvoorbeeld de Wereldhavendagen en doen we mee aan vele activiteiten van Zeekadetkorps Nederland zoals de landelijke roeiwedstrijden en zeilwedstrijden.

Zeekadetkorps Gouda is onderverdeeld in de ‘Stichting Zeekadetkorps Gouda’ en ‘Stichting Varend Materieel Zeekadetkorps Gouda’. De bestuursleden van beide stichtingen zijn personen met ervaring in de maritieme sector of oud zeekadetten, die zelf al enige bestuurlijke gedrevenheid hebben opgebouwd in het landelijk orgaan Zeekadetkorps Nederland of daarbuiten .

De ‘Stichting Zeekadetkorps Gouda’ geeft middels haar kennis leiding en adviezen aan de dagelijkse leiding van het zeekadetkorps. Het bestuur van de Stichting Zeekadetkorps Gouda draagt verantwoording voor de inkomsten en uitgaven en zorgen voor voldoende middelen middels sponsoren om het korps van financiën te voorzien. Hiernaast onderhoudt ze zakelijke contacten met het bedrijfsleven, andere verenigingen en de (lokale) overheid. Mede door deze contacten is het mogelijk om de korpsdagen voor het zeekadetkorps te blijven organiseren.

Wil je zeekadet worden?

Natuurlijk wil je dat! Je kunt 3 zaterdagen gratis komen kijken voordat je een beslissing neemt. Klik op aanmelden en vul je gegevens in. Wij bellen je dan om een afspraak te maken. DOEN!!

Zeekadetkorps Nederland

Veel meer informatie over het Zeekadetkorps Nederland kan je vinden via de site. Klik op de vlag hieronder.